poniedziałek, 18 maja 2015

Sałatka "grzybowa polana"



1 duży słoik pieczarek marynowanych
2 średnie marchewki( ugotowane, pokroić w kostkę)
3 ziemniaki(ugotowane,pokroić w kostkę)
300g piersi z kurczaka( pokroić w kostkę,usmażyć z przyprawą)
3 jajka( ugotowane,pokroić w kostkę)
3 ogórki marynowane( pokr. w kostkę)
100g sera żółtego( zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
majonez
śmietana
szczypiorek
koperek
sól,pieprz,przyprawa do drobiu



Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą.
Układać kolejno warstwami:
1 warstwa pieczarki główkami do dołu,
2 warstwa koperek i szczypiorek,
3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,
4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,
5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz