niedziela, 3 lutego 2013

Drożdżowe racuchy z jabłkami





0,5 kg mąki
0,5 l ciepłego mleka
1/4 kostki drożdży ( 25- 30 g)
1 jajo
1 łyżka cukru
cukier waniliowy

Drożdże rozetrzeć z cukrami,dodać letnie mleko,mąkę i jajko. Mikserem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pokrojone w kostkę lub plastry jabłka i smażyć z obu stron na oleju (sporo oleju, by miały jak urosnąć) 
Posypać cukrem pudrem lub pudrem z cynamonem. Do ciasta można dodać inne dodatki np. wcześniej sparzone rodzynki,banany,suszone śliwki...co kto lubi. 
Z racuchami wiąże się historyjka z dzieciństwa Michała... jeśli były to placki z jabłkami to chętnie zjadł...nie mogły się nazywać racuchy,bo były strasznie niezjadliwe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz